Potatis och Metabolt Syndrom

Varför ska vi skippa potatisen helt och hållet? Allt beror på om du tål att äta kolhydrater eller inte – en del är känsligare än andra! Kör på ett tag helt strikt och känn själv efter vad din kropp mår bra av etc. Det är mitt råd!

Lite om potatis från boken ”Stenålderkost på 2000-talet;

”Att äta en enda normalstor potatis kan metoboliskt sett jämföras med att äta drygt en halv deciliter socker”

”Eftersom stärkelse inte är något annat än en kedja av sockerarter, som kroppen snabbt bryter ned, kan man jämföra stärkelseinnehållet i ett visst födoämne med motsvarande mängd socker. Exempelvis en stor bakad potatis innehåller nästan 50 gram potatis-stärkelse, en mängd som motsvarar drygt en halv deciliter (!) socker, Du skulle väl knappast vilja ha en sådan sockerhög bredvid köttbiten på middagstallriken, men det är precis vad du har i och med potatisen. 2 1/2 dl broccoli ger däremot bara cirka 4 gram kolhydarter, vilket motsvarar mindre än en tesked socker. Detta är alltså ett mycket bättre alternativ om ditt syfte med kosten är att kontrollera insulinet för att gå ner i vikt och förbättra hälsan”.

Det pratas mycket om Metabolt Syndrom när det gäller vad vi stoppar i oss och i samband med kosten LCHF. Men hur många vet vad det är?

Det står om det i boken Matrevolutionen, men även på Kostdoktorns hemsida.

Jag har inte uteslutit potatis helt och hållet, ibland slinker det ner en, som tex. till sillen vid påskbordet/midsommar/julbordet. Men det är betydligt mindre än tidigare. Under min första tid med LCHF – inkörningsperioden – uteslöt jag helt och hållet denna knöl!

Det är upp till var och en. Tanken bakom LCHF är vi ska friskare, må bättre till både kropp och själ – sen om ett och annat kilo trillar av, så ses det som bonus!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: