Dillkött

Jovisst går det att göra Dillkött utan mjöl och socker! Har precis avnjutit en god middag av ovanstående….

Istället för att reda ut dillsåsen med mjöl använde jag Guarmjöl  – tänk bara att det mjölet sväller jättefort och ca 8 ggr så mycket som t.ex. Idealmjöl!

I receptet skulle det vara socker – det skippade jag helt enkelt och det var inte sämre smak för det!

Potatis till? Nix – idag blev det gräddkokt tärnad vit Rättika….

Här kommer ursprungs-receptet:

INGREDIENSER
1 kg kalv eller lammkött av bog
1 liter vatten (så att köttet precis täcks)
2 tsk salt per liter vatten
1 st gul lök i klyftor
1 st morot i bitar
10 st vitpepparkorn
1 st lagerblad
1 näve dillkvistar, efter smak
Sås
4 dl buljong
2 msk vetemjöl + vatten
1 tsk ättiksprit, 12% eller pressad saft från 0,5 citron
1 msk strösocker
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar malen
1 st äggula
0,5 dl vispgrädde
1 dl dill, fint skuren
GÖR SÅ HÄR
Dillkött

  1. Koka upp vatten och salt i en gryta. Sätt en köttermometer i mitten av köttet och lägg ner det i kokande vatten, som precis ska täcka köttet. Koka upp och sänk värmen så det sjuder i grytan.
  2. Tillsätt lök, morot, vitpeppar, lagerblad och dillkvistar. Låt köttet sjuda under lock tills innertemperaturen på köttet är 80 grader, ca 75 minuter. Ta grytanfrån värmen och låt köttet vila i buljongen 20 minuter.
  3. Sila buljongen och häll den i en kastrull. Red av buljongen med mjölet skakat med lite vatten. Vispa ner redningen. Smaksätt såsen med ättiksprit eller citronsaft, strösocker, salt och peppar. Låt såsen koka 3 minuter under omrörning.
  4. Vispa samman äggula och grädde och runda av såsen med det. Nu får inte såsen koka mer. Tillsätt dillen strax före serveringen (den blir grå av syran i såsen annars). Skär upp köttet i stora tärningar och lägg ner i såsen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: